tisdag 21 april 2009

Lux sockees

Nu är de äntligen färdiga mina sockar från 1938. De var ganska tråkiga att sticka, så jag har gjort andra saker emellan. Nu är jag rustad för att spela badminton eller golf enligt beskrivningen. Tror inte jag ska använda dem till det. Jag trodde jag stickade dem på 3,5 mm stickor, men när jag bytte från strumpstickor till mina HarmonyWood upptäckte jag att de var 4 mm trots att de var märkta med 3,5. När jag påpekade det i affären sa hon bara att det fick vara lite avvikelse. Nåja, de blev lagom stora så jag ska väl inte klaga. Nu känner jag för att börja ett större projekt i denna Vintage-KAL. Återkommer när jag bestämt mig.

måndag 20 april 2009

Tubtopp 1951

Nu har jag fått igång min Vintage stickning, här har jag gjort en Tubtopp och det ska vara en Bolero till men det har jag inte hunnit ännu.
Mönstert hitta jag i boken nedan och det ska vara från 1951.
Broshen är mycket äldre den kommer från 20-talet. Jag har ärvt den av min Faster som var född 1910 och hon hade fått den av sin mor.

söndag 19 april 2009

Igång!

Hej alla,
på Ravelry häromdagen fick jag syn på en sån snygg tröja. Det dröjde inte länge lyckats kontakta den engelska tjej som ägde mönstret, och fick en inscannad kopia av det på mailen imorse. Fantastiskt ändå!

Mönstret är från 40-talet tror jag, från företaget Patons. Det är skrivet till stl 34... så jag använder ett lite tjockare garn och stickor en kvarts storlek upp och hoppas på tur. Och skicklighet ;) Garnet är Jaeger matchmaker merino dk, som legat och väntat länge i gömmorna i väntan på rätt projekt. Och nu tror jag att jag har hittat det!
Eftersom mönstret säger att man ska använda garn och stickor som heter "Beehive" så döper jag härmed tröjan till det.

fredag 17 april 2009

Den 25 åriga tyskan

Så här långt har jag kommit med min tyska spetssjal, det är lite svårt att se , som alltid med cirkelsjalar, när den sitter på stickan men den är inte så jättestor ännu. Snart har jag stickat upp 25 g garn och jag siktar på att sjalen ska väga 50 g iaf när den är klar.
Antingen blir den som den här duken, jag är inne på de gallermönstrade varven nu, det var min orginalplan men jag tror inte att den blir tillräckligt stor.


Den blir nog snarare som den här när den är klar. Jag stickar med ganska tunnt garn och stickor 3,25 mm så den blir inte så jättemycket större än orginaldukarna. Jag har tänkt att jag ska vika den på mitten sen och lägga den över axlarna och sätta ihop den med en sjalnål när den är klar.
Superrolig stickning är det i vilket fall som helst och överraskande snabbt går det, fast jag har bara ca 350 maskor på stickan än så länge, jag antar att de yttre varven blir lite tyngre.

tisdag 14 april 2009

Da har jeg i alle fall laget mønster



Hei igjen.

Garnet er kjøpt inn og jeg har laget mønster i Excel. Da nærmer det seg at jeg skal legge opp og begynne.....

Vintage på tyska




Vad sägs om lite tysk spetsstickning från 1984, det känns väl så där härligt kitshigt vintage?
Men det är nog egentligen duvorna som gör att det hela känns lite osmakligt, egentligen är mönstren jättefina. Så fort jag har knäckt tyskan ska jag köra igång med en cirkelsjal i grått merinoangora. Men jag måste nog göra en utav de mindre dukarna annars kan jag nog tälta under min tyska spetsstickning i sommar.



På något konstigt sätt känns inte det här som en vintagestickning på samma sätt, även fast boken också är från 1984, dessutom följer jag ett mönster för en gångs skull. Men det här känns mer som att följa en slöjdtradition, kanske mer som att sticka en antikvitet än en vintagepryl. Vad tycker ni?


tisdag 7 april 2009

Vintage?

Jag har en fråga, något som just slog mig.
Har just stickat denna mudd i Bohusstickning. Och vad jag då kom på var att detta mönster, "Blå skimmer", ritades 1947 av formgivaren Anna-Lisa Mannheimer, men då för tröjan på bilden. Det borde väl vara vintage?
Mudden stickades inte på den tiden, men använder ju samma mönster och garn.
Så, stickar jag vintage eller inte??



måndag 6 april 2009

Hej alla stickvänner

Hur går det med era projekt? Kommit igång? stött på problem? Njutit? Gråtit? Hurrat?

Själv håller jag på med min 3 hour sweater och ladies jersey samtidigt med hundra andra projekt ;-) 3 hour sweatern fick vila lite eftersom knit pro stickan bestämde sig för att gå isär. Superlimmet är i närheten men med 3 barn ska mååånga saker lagas så i sinom tid, i sinom tid ;-)

Glad påsk och glad stickning önskar Janette

torsdag 2 april 2009

Klassisk stickning

Denna boken fick jag hem i dag, där finns många fina Toppar och tröjor att sticka.
Jag tycker det är jätte kul att man har tagit fram och bevarar alla gamla mönster, dom är så heta.
Nästa inlägg hoppas jag blir på något jag stickat.