söndag 20 februari 2011

Vårhalsduk

Den här bilden hittade jag på nån blogg nånstans, skulle jag gissa, men jag vet tyvärr inte var. Jag tyckte den kändes lite 40-talsmysig så nu har jag gjort min egen variant.
Modellen är enkel. Först lade jag upp två maskor och stickade dem räta. För varje varv ökade jag en maska så jag fick en liten trekant. När jag tyckte den var lagom bred fortsatte jag några varv till utan ökningar. När snibben var lagom stor stickade jag ihop maskorna två och två så den blev ihoprynkad. Efter det stickade jag några varv slätstickning, tills det stycket var lika långt som brett. Så ökade jag varannan maska och fick tillbaka bredden. Här bytte jag också från rött till vitt garn, men det är ju valfritt. Så stickade jag vidare i rätstickning med en kantmaska (dvs. lyft bara över den första maskan, utan att sticka den, på varje varv) för att få en fin kant. När halsduken var lagom lång bytte jag färg och rynkade ihop igen, genom att sticka ihop maskorna två och två, stickade en liten bit slätstickning och ökade sen tillbaka. För att få till en likadan snibb på andra sidan minskade jag sen en maska på varje sida tills maskorna tog slut. För att kunna sticka in den ena änden genom den andra plockade jag sen upp en rad maskor på baksidan av den ena rutan med slätstickning, och stickade en likadan bit som jag sen maskade av och sydde fast på andra sidan. När jag sen provade tyckte jag att den ände jag stack in genom den andra böjde ihop sig och behövde lite mer stadga så jag plockade upp på den med men sydde fast hela den lilla biten, så den blev dubbel liksom. (Öh, klart som korvspad va? Jag är så pedagogisk ikväll.) Ja, och sen är det bara att dekorera bäst man vill. Jag stickade en liten rektangel som jag rynkade ihop på mitten och fick en rosett, men jag kan tänka mig att man kan sy fast en virkad blomma, broderar nåt på mitten, stickar nåt mönster eller bara låter den vara helt neutral. Man kan ju också variera sig hur mycket som helst i färger, mönsterstickning osv. Mycket nöje.

4 kommentarer:

Gitte sa...

=) Halsduken överst, är en "ganska vanlig" modell åtminstone fram till åttiotalet. Kanhända att den finns på modernare mönster än så också.

Finns ofta med i mönstervarianter för olika barn och baby-garnityr.
Men det kan ju hända att modellen har funnits länge, det har jag inte någon vetskap om.

Karin sa...

Ja jag hade nån sån halsduk när jag var liten, vilket måste ha varit närmare 90-talet.Det var mer formerna och rätstickningen och ptja, känslan i den här modellen liksom, som kändes lite gammal och fin tyckte jag.

Kerstinsdottern sa...

Så fina!
Är vanlig modell till baby men har själv stickat den här typen till mig själv också! Mycket praktisk och lite gullig, tycker jag!

Anonym sa...

Absolut att jag skall sticka någon av dessa halsdukar till någon som får en bäbis. Kan hända att det blir till mina barnbarn någon gång i framtiden =)